Hírek

3 nyomos érv, amiért ne amatőr személyi edzőt válasz

Beküldve: sze, 09/28/2022 - 14:22
Kategória: Fitness

Legtöbb embernek szüksége van segítségre, ha testmozgásról van szó. Vannak azonban olyanok, akik félnek személyi edzővel dolgozni, korábbi sikertelen tapasztalatok miatt. Ha szeretnéd elkerülni a kudarc élményét olyat válasz, aki túl van már egy személyi edző tanfolyam elvégzésén. Egy személyi edző képzés kiválóan felkészíti az embert arra, hogy ne csak a lelkesedés hajtsa, hanem professzionalizmussal kezelje a sportolni vágyó ügyfeleket.

Egy személyi edző nemcsak a rutin kialakításában segít, hanem egyszerre táplálkozási tanácsadó is, akivel közösen kialakíthatok egy egészséges étrendet.

2 az 1-ben – fitnesz oktató és tanácsadó!

Ha eldöntötted, hogy komolyan szeretnél foglalkozni a sporttal, saját biztonságod érdekében felkészült, személyi edző képzésen résztvevő oktatót válasz, aki teljesen megvizsgál, figyelembe veszi eddigi életviteledet.

További érvek, hogy miért felkészült trénert válasz:

1. Segít elindítani helyesen

Az edzőterembe érkezők a gyors fogyásért a kardióra helyezik a hangsúlyt, pedig a cél a zsírszázalék csökkentése. Egy személyi edző képzés során erre hamar fény derül, és nem futok felesleges köröket, amíg megtaláljátok a helyes irányt.

2. Megtanítja a gyakorlatok helyes végrehajtására

Az internet hatalmas mennyiségű információhoz biztosít hozzáférést, beleértve az edzésvideókat. Bár otthon könnyen elvégezhetőnek tűnik, ha nem megfelelően hajtod végre, több kárt okozhat. Egy fitnesz edző tanfolyam garanciát nyújt számodra, mert ott az edződ megtanulja, hogy milyen szigorú szabályokat kell betartani.

3. Kiegyensúlyozott táplálkozási terv kialakítása

A szigorú diétát nehéz betartani, függetlenül attól, hogy hány alkalmazást telepítettél a telefonoda. A helyes étrend követésének első lépése, amikor 100%-ban meg vagy győződve arról, hogy változtatni akarsz az életeden. A kiegyensúlyozott táplálkozási terv csak helyes táplálkozási tanácsadó által születhet meg, az edzőteremben végzett fizikai aktivitás függvényében.

Tovább

Hivatás és szerelem, avagy mit jelent személyi edzőnek lenni?

Beküldve: k, 09/20/2022 - 12:00
Kategória: Fitness

Az utóbbi években egyre gyakrabban hallani a személyi edzőkről, akikkel fitnesz vagy aerobik termekben lehet találkozni. Ezért sokak számára természetes a kérdés: Milyen személyeket takar ez a trendi név? Kinek ajánlott a személyi edző tanfolyam elvégzése? Illetve egy személyi edző képzés során milyen képességekre lehet szert tenni?

Egy rohanó világban, ahol jelenleg is élünk nagy szükség van egy jól felépített személyi edző tanfolyamra, hogy legyenek olyan professzionális edzők, akik helyesen segítenek megtalálni az egészséghez felé vezető utat. Ha a te célod is hasonló, fontos saját és mások egészségének a megőrzése jó helyen jársz. Sok éves szakmai múltunknak köszönhetően segítünk elindulni és felkészíteni a személyi-, és fitnesz edző tanfolyam, valamint az életmód és táplálkozási tanácsadó képzés nyújtotta lehetőségeket.

Mit tanulsz meg egy személyi edző tanfolyamon?

Valójában egy jó személyi edző képzés több mindent foglal magában, mivel egyszerre leszel:

 • táplálkozási tanácsadó – meghatározott diéta nélkül nem lehet elérni a kívánt teljesítményt, súlygyarapodást vagy éppen fogyást;

 • gyógytornász – az egyik feladat az izomproblémák forrásának azonosítása és megoldása;

 • orvos” – egyes betegségek a mozgásszervi rendszerhez kapcsolódnak;

 • pszichológus” – nincs jó személyi edző képzés enélkül, hiszen egy edzőnek lelkileg is segítenie kell az edzésre való felkészülést pl. önbizalom növelés, negatív gondolatok csökkentése stb.;

 • tudós” – egy igazán profi edző napi rutinja közé tartozik az edzésről és aktuális táplálkozási tanácsokról szóló tanulmányok elolvasása;

Összegezve egy fitnesz edző tanfolyam elvégzése és gyakorlása sokkal több, mint munka. Ez egy szívből jövő hivatás, amely motivációval és minden olyan testi-lelki szempontra való állandó odafigyeléssel folytatódik, amely harmonikus testet, éles elmét és egészséges szervezetet épít.

Tovább

5 tipp a nagy visszatéréshez

Beküldve: cs, 06/16/2022 - 12:44
Kategória:

Mindenki szakadt már ki a rendszeres edzésből, függetlenül attól, hogy milyen ok bújt meg mögötte. Vannak, akiknek változik az időbeosztása, előtérbe kerül valami más az életében, de megeshet, hogy sportsérülést szenved, vagy egy betegség elnyúlása kényszeríti egy hosszabb vagy rövidebb időszak kihagyására. A kérdés, hogy hogyan tervezzük meg a nagy visszatérést, mit tegyünk, hogy az edzésekkel tarkított hétköznapokhoz a legzökkenőmentesebben szokjunk vissza?

Kezdd lassan
Mint oly sok minden mást is az életben, ezt sem siettethetjük. Hiába edzettük korábban a 7-ből akár 5 napot is, azt a szervezetünk sajnos csak homályos emlékként őrzi már. Bár míg meglehetősen sokat bír szervezetünk, és kicsit meg is kell próbálnunk feszegetni a határokat, addig az első hetet szánjuk inkább arra, hogy szervezetünk újra megszokhassa a mozgást, anélkül, hogy teljesen kimerülne. Nem kell rögtön azokat a súlyokat emelgetnünk, amiket a szünet előtt tettünk le, hiszen ez lehetőséget biztosít arra is, hogy a gyakorlat helyességére figyelni tudjunk.

Szánj időt a pihenésre
Az edzés tulajdonképpen egy stresszfaktor központi idegrendszerünknek, támadásként éli meg, így hagynod kell időt arra, hogy regenerálódjon minden edzés után. Idővel egyre gyorsabban fog majd regenerálódni, de ennél a pontnál sem érdemes elsietned a dolgot.
• Legyen cél a 7-8 óra alvás minden nap
• Figyelj oda, hogy tápanyagokban gazdagon étkezz
• Egy kis Omega-3 gyorsíthat a regenerálódásodon
• Heti 1-3 napot legalább szánj csak a pihenésre

Figyelj a tested sugározta jelekre
Persze nem kell megijedni, ha egy kicsit még izomlázad van, de már általánosságban jól érzed magad, nyugodtan megindulhatsz az edzőterembe, de ha fáradt, kimerült és nyúzott vagy, akkor szánj még legalább egy napot a pihenésre. Nyújthatsz egy picit otthon, vagy megindulhatsz egy sétára, de ha ilyenkor beiktatsz egy intenzív edzést, annak könnyen sérülés lehet a vége.

Legyen valaki, akinek felelsz
Egy igazán jó személyi edzőt nem lehet túlértékelni! Ha van valaki, aki számon kér, ráadásul megmutatja a helyes utat a fejlődéshez, biztat és felhívja a figyelmed az apró sikerekre, sokkal motiváltabban fogod folytatni te is a munkát. Ha pedig tetszene neked ez a szerep, jelentkezz fitness edző tanfolyam vagy személyi edző tanfolyam egyikére nálunk!

Okosan válaszd ki a célokat
Természetesen szükséges, hogy legyen egy hosszútávú célod, de mindenképp bontsd fel kisebb mérföldkövekre, hiszen ezek fognak igazán motiválni, hogy nap mint nap megtedd a szükséges lépéseket.

Tovább

Útmutató a zsírégetéshez

Beküldve: h, 05/30/2022 - 13:10
Kategória:

A zsírégető edzések körül számos tévhit kering, így a megfelelő szaktudás híján rengeteg felesleges kört futhat az, aki nagy lelkesedéssel indul meg ezen az úton. Ráadásul a túl lassú fejlődés vagy jojo effekt könnyen megfoszthat mindenkit motivációjától, bármilyen erős is volt az indulás.
Sokan gondolják azt, hogy a zsírégetés legrövidebb módja a kardió, és minél hosszabb az edzés, annál hatékonyabb, ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnének. Vannak ugyanis ennél fontosabb tényezők is, amit mi most összeszedtünk egy listába.

Megfelelő táplálkozás

Nincs az az edzésterv, amivel kompenzálni lehet a helytelen táplálkozást. A zsírégetéshez ugyanis elengedhetetlen a kalóriadeficit, amit ráadásul úgy kell elérnünk, hogy megfelelő mennyiségben tartalmazzon az étrend fehérjét az izmok megőrzése érdekében, valamint esszenciális zsírsavakat. Talán túl egyszerűnek tűnhet a képlet, de a különbség az izomtömeg növelés és zsírégetés között az étrendben keresendő. Tulajdonképpen a zsírégetést elérhetjük pusztán az étrend megváltoztatásával is, edzések nélkül, azonban óvakodjunk attól, hogy hosszú időre radikálisan lecsökkentjük a bevitt kalóriamennyiséget, ugyanis annak egészségügyi következményei is lehetnek. Ha te is szeretnéd megtalálni a tökéletes egyensúlyt, ismerd meg a fitness edző tanfolyam előnyeit.

Izomtömeg növelő gyakorlatok

Az edzések során elégetett kalória csupán töredéke annak, melyet testünk a nyugalmi anyagcsere során éget el. A nyugalmi anyagcserét pedig úgy gyorsíthatjuk fel, ha időt fektetünk az izmok építésére, megőrzésére, ugyanis a nagyobb izomtömeg összefüggésben van a hatékonyabb anyagcserével. Ha te is szeretnél többet megtudni erről, olvasd el a személyi edző tanfolyam részleteit weboldalunkon.

Anyagcsere mozgósítása

A következő lépés a kalóriaégető gyakorlatok bevezetése az edzéstervbe. Itt nem csak olyan gyakorlatokra kell gondolni, ami az edzés során égeti a kalóriákat, hanem azt is figyelembe kell venni, hogy az edzést követő regenerációba mekkora energiát kell fektetnie szervezetünknek. Egy magas intenzitású – HIIT – edzés után ugyanis szervezetünknek keményen meg kell dolgoznia azért, hogy az izomszövetek regenerálódjanak, mely újabb 250-300 elégetett kalóriát jelenthet.

Kalóriák égetése

Ezt követik fontossági sorrendben az oka a gyakorlatok, melyek az edzés során – és csak akkor – segítenek elégetni kalóriákat. Természetesen ez is hozzájárul a zsírégetéshez, de sem az anyagcserét nem gyorsítja fel, sem a szervezetet nem készteti arra, hogy még több kalóriát égessen el, hogy legyen energiája regenerálódni. Ide tartoznak azok a tevékenységek, amik több mozgással járnak, például ha korábban kelünk fel, többet sétálunk, vagy gyorsabban tesszük azt.

további linkek

Tovább

Hogyan segítsük az újévi fogadalom vezérelte életmódváltókat

Beküldve: cs, 01/20/2022 - 13:31
Kategória:

Az újév folyamán megsokasodnak azok a kliensek, akik egy új év kezdetére hivatkozva szeretnének tiszta lappal indítani, kihasználva a lendületet, hogy egy speciális étrenddel, több mozgással, új szokásokkal elérjék a kitűzött súlyt, vagy általánosan egy egészségesebb életmódot. Azonban az ilyen elhatározások nagyon sokszor legalább olyan gyorsan távoznak az emberek életéből, mint ahogy érkeztek, legyen akármennyire kidolgozott is az egyéves terv. Mit tehet ez ellen egy profi személyi edző?

Ismerd fel a jeleket
Míg az első hetek telve vannak motivációval, a kezdetleges fejlődés tovább tolja az életmódváltókat, azonban amint elkezd beépülni a rutinba az új étrend és az edzések, az újdonság hatásának múlásával elkezd felszállni a rózsaszín köd, és alábbhagy a lelkesedés.
Ilyenkor nem csak a fejlődés kezd el belassulni, de a kezdeti izgalom fénye is kihunyni látszik az unalmas ismétlések következtében. Hol van a kapcsoló, aminek segítségével más távlatba helyezhetjük az edzéseket? Hogyan világítsunk rá arra, hogy ne csak egy fogadalom lebegjen a szemük előtt, hanem a nagyobb kép, az elérni kívánt cél?

A fogyókúra a múlté
Sokan próbáltak már fogyókúrázni, annak reményében, hogy megszabadulhatnak a fölösleges kilóktól. Az egyszerű megoldást választva csak követelik a szabályrendszerüket, melyet gondolkodás nélkül kell követniük, hogy aztán a folyamatos korlátozások gátat szabjanak a hosszú távú alkalmazáshoz.
Ha hatékonyan szeretnéd vezetni klienseidet, ideje, hogy hasznosítsd a személyi edző képzés során, vagy táplálkozási tanácsadó tanfolyamunkon szerzett tudásod, és kiokítsd életmódváltód a makrotápanyagokról, és hogy melyikre miért van szüksége a szervezetünknek. Ha jól csinálod, olyan hosszú távon fenntartható szabályrendszerrel ismerteted meg, amin belül megismerheti saját szervezete igényeit, és megkapja azt a szükséges szabadságot, mozgásteret, melynek segítségével elkerülheti a befásulást.

A pihenés jelentősége
A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás kiemelten fontos mindenkinek, aki fejlődni szeretne. Ez nem csak az edzések utáni regenerációban segít, de fel is készít a következő napra, javítva a stresszhelyzetek kezelését, és helyesebb döntések felé terelve, az elfogyasztandó ételek kiválasztása során is.

Lassan járj
Nem kell már az elején teljes gőzzel nekimenni az edzésnek, szokatni kell a testet az új szokásra. Ha már az első edzés során napokig izomláztól szenved a fejlődni vágyó, nem biztos, hogy sok kedvvel érkezik majd a következő megbeszélt időpontra. Ha egyáltalán érkezik. Érdemes neked is a teljes képet szem előtt tartanod, hogy ez nem egy sprintverseny. Nem az a cél, hogy hamarabb hozzásegítsd a hozzád járókat, mint a többi személyi edző, hanem hogy hosszú távon is olyan életmódot sikerüljön kialakítanod nála, ami egész életében kíséri majd.

Tovább

Tippek kezdő személyi edzőknek

Beküldve: k, 12/28/2021 - 15:22
Kategória:

A kezdeti nehézségekkel mindenki találkozott már, nincs ez másképp a személyi edző szakmában sem. Még a legprofibb személyi edző tanfolyam sem képes teljes mértékben felkészíteni azokra a helyzetekre, amikbe majd a hétköznapok sodornak, ha te is elkezded edző pályafutásod. Mi három tippel segítünk, hogy gyorsabban és magabiztosabban kezdhesd a szakmát.

Építsd ki a hálózatod
A kliensek gyűjtése a legelején a legfontosabb, hiszen ezzel nem csak pénzt szerezhetsz, de értékes tapasztalatokra is szert tehetsz. Ne feledd, hogy ebben a szakmában nagyon sokat számít, hogyan állsz klienseidhez, hiszen ha pozitív véleményt alkotnak rólad, ezt másokkal megosztva potenciális kliensekre is szert tehetsz, így hatványozva már meglévő hálózatod. Légy nyitott, járj nyitott szemmel az edzőteremben, és ne félj kinyitni a szád. Lehet, hogy valakinek csak megemlítetted, hogy vállalsz edzéseket. Még ha nem is érdekli, de szimpatikus voltál számára, garantáltan téged fog ajánlani, ha valaki személyi edzőt keresne.

Próbálj ki minél több dolgot
A képzés fontosságát gondolom nem kell firtatnunk. Elengedhetetlen, hogy megszerezd azt az alaptudást, ami biztosítja számodra, hogy professzionálisan, biztonságosan, és hatékonyan tudj edzéseket tartani. Azonban ha túl sokáig ragaszkodsz a tankönyvben leírtakhoz, nem fogsz tudni igazán személyre szabott edzéseket adni. Kísérletezz bátran, hiszen lesz majd, aki többet bír, és lesz majd, aki kevesebbet. Egy izom megdolgoztatására több gyakorlat is van, próbálj ki többet.

Kövesd nyomon a fejlődést
Ha valaki személyi edzőhöz fordul, az nem a véletlen műve. Nem ismerik a különböző gyakorlatokat, tanácstalanok az edzéstervet illetően, nem tudják, mit és mikor kellene enni, emellett fejlődésüket sem tudják nyomon követni. Neked nem csak annyi lesz a feladatod, hogy az edzőterembe hajszolva minél hamarabb letudd az edzéseket, hanem értékes tanácsokkal kell szolgálnod, és motiválnod kell őket. A motiváció sarkalatos pont, de például remek módja, ha prezentálod klienseidnek, mennyit, és milyen gyorsan fejlődtek, így garantáltan megadod nekik a lendületet a következő edzésre is.

Tovább

Az edzés előtti étkezések fontossága

Beküldve: k, 12/07/2021 - 15:33
Kategória:

Az edzés mindig komoly fizikai kihívást jelent, nem kevés energiát kell befektetnünk ahhoz, hogy hatásos lehessen. Míg a fogyásra vágyóknál elterjedt szólás az egyél kevesebbet és mozogj többet, ez azért nem ilyen egyszerű. De hogy tovább menjünk, a tömegnövelés sem a mértéktelen fogyasztásról szól, mindkét véglet elkerülendő.

Hiszen míg a túl kevés táplálék bevitele megfosztja szervezetünket a szükséges tápanyagoktól, amiből energiát termelhetne az edzés idejére, addig a túlfogyasztás kellemetlen telítettségérzete is rövid úton rosszulléthez vezethet, és lássuk be, senki sem a mosdó meglátogatása miatt jár edzőterembe. Tulajdonképpen nem csak az étel mennyisége, de minősége és elfogyasztásának ideje is meghatározó lehet az edzőteremben produkált teljesítményben.

Mik a tünetek, ha kevés a tápanyag szervezetünknek?

Az első lépés, hogy észre kell venni a szervezet S.O.S. jeleit, kiváltképp így van ez egy személyi edzőnél, akinek az a célja, hogy minél hatékonyabban és gördülékenyebben történjen az edzés. Semmiképp se menjünk el egy kisebb szédülés mellett, ahogy azt is vegyük észre, ha figyelmünk folyton elkalandozik, nem tudunk összpontosítani. Ilyen tünetek lehetnek:
• Szédülés
• Éhség
• Fejfájás, émelygés
• Koncentrációzavar
• Kimerültségérzet
• Gyengeség

Azt fontos leszögezni, hogy a kevés folyadékbevitelt is kísérhetik hasonló tünetek, így érdemes minden személyi edzőnek feltenni a kérdést, hogy mit és mennyit evett és ivott az illető, mielőtt neki estek az edzésnek. Ez már csak azért is jó kiindulási pont, mert bár nem helyettesíti az edzés előtti étkezést, egy gyors proteinszelet még ilyenkor is segíthet.

A nagyobb étkezést érdemes legalább 2-3 órával edzés előtt elfogyasztani, így a szervezetnek elég ideje lesz megemészteni az tápanyagokat. Ezt követően, edzés előtt körülbelül egy órával beiktatható egy gyors snack, vagy egy könnyebb étkezés, mely nagyrészt proteinforrás legyen, a zsírt és rostokat itt már hanyagoljuk.

Szeretnél többet tudni a sikeres edzésterv összeállításáról? Eddig is érdekelt az edzőtermek világa, de valahogy sosem mertél megindulni? Ne halogasd tovább, legyél egy nagyszerű csapat része, melyre egy személyi edző tanfolyam könnyedén felkészít.

Tovább

Mivel ne motiváljunk másokat?

Beküldve: cs, 11/18/2021 - 15:11
Kategória:

Mivel ne motiváljunk másokat

 

A személyi edzők mindig keresik a jobbnál jobb módszereket, hogy motiválják klienseiket, hiszen az ő érdekük is, hogy minél eredményesebbek legyenek az edzések. Ennek legegyszerűbb módja szóban történik, azonban mi van, ha ellenkező hatást érünk el azzal, mint amit szeretnénk? Itt az az öt gyakran elhangzó mondat, amiről lehet nem ártana leszoknunk.

 1. Nincs fájdalom, nincs nyereség
  A fájdalommal kapcsolatos kifejezések nem ritkák az edzőteremben, szoros kapcsolatot fontak az edzés köré, mint a póló, mely bátran hirdeti, hogy a fájdalom csak a testedből távozó gyengeség. Bár a személyi edzők is pontosan tudják, hogy ez nem igaz, anélkül dobálóznak a kifejezéssel, hogy belegondolnának, milyen üzenetet is közvetít.
  Míg az elengedhetetlen, hogy a fejlődni vágyó embert kimozdítsuk a komfort zónájából, addig arra is figyelnünk kell, hogy egy kezdőnél a fájdalom riasztó lehet. Érdemes már az elején tisztázni, hogy céljaikat anélkül is elérhetik, hogy ehhez a kínok kínját kellene megélniük, arról nem is beszélve, hogy ha folyton a fájdalmat kergetik, könnyen sérülés is lehet a vége.
 2. Égesd el a csaló étkezéseket
  Az étel nem az ellenségünk, és ezt nem szabad másban sem erősítenünk. Ahelyett, hogy az edzéseket büntetésként állítanánk be az elfogyasztott ételek miatt, mutassunk rá inkább arra, hogy mi mindent elérhetünk azzal, ha figyelünk testünkre.
  Tippeket is adhatunk az étkezéssel kapcsolatban, azonban a szigorú szabályokat bízzuk egy táplálkozási tanácsadóra.
 3. Ezt csináld, ha jobb testet akarsz
  Míg a legtöbben az alakformálás miatt kezdenek el edzőterembe járni, sőt, számos olyan edzéstervet ismerhetünk magunk is, mely a tökéletes kockás hasat vagy feneket célozza meg, próbáljuk a hangsúlyt arra fektetni, hogy egy erős izomzat milyen előnyökkel jár a hétköznapokban is. Összpontosíts arra, hogy az edzés milyen érzést vált ki valakiből, ahelyett, hogy hogy fog kinézni tőle.
 4. Nincs szabadnap
  A személyi edzők számára valóban nincs szabadnap, hiszen ez a munkájuk, hétköznapjaik része. Azt azonban senkivel nem szabad elhitetni, hogy célját csak úgy érheti el, ha nem pihen, hiszen tudjuk, mekkora jelentőséggel bírnak az edzések közötti pihenések is a szervezet fejlődéséhez.
 5. Utálom ezt a gyakorlatot
  Mindenkinek van olyan gyakorlat, melyet lehet kevesebb lelkesedéssel végez, mint a többit. Míg egyesek a láb napokért rajonganak, addig mások legszívesebben menekülnének a kitörésektől. A személyi edzőknek azonban a mozgás örömét és szeretetét kell továbbadni, ebben nincs helye negatív érzéseknek. Ha azt akarjuk, hogy visszatérő vendégeink legyenek, olyat mutassunk, melyet lelkesedve várhatnak, nem pedig olyat, melyet nagy ívben kerülgethetnek.

 

Ha szeretnél még ilyen, és ehhez hasonló hasznos tippeket kapni, próbáld ki te is fitness edző tanfolyamunkat, vagy személyi edző képzésünket, ahol az elméleti tudás mellett gyakorlati képzéssel is felkészítünk rá, hogyan legyél profi személyi edző!

Tovább

Vállalkozás személyi edzőként

Beküldve: k, 05/11/2021 - 14:26
Kategória:

A vállalkozás indítása már önmagában is nagy falat lehet, hiszen adminisztratív feladatok tömkelegével kell megbirkózni ilyenkor, de a neheze még így is ezután jön.

Aki a saját útját szeretné járni, annak a személyi edző hivatás igazi megváltás lehet. A megfelelő szakképzettség megszerzésével - melyre egy színvonalas fitness edző tanfolyam elvégzésével egyszerűen szert is tehetünk – mindenki előtt lehetőség nyílik arra, hogy személyi edzőként tevékenykedjen. Sokan azonban így is nehezen mernek beleugrani, ami bizonyos szempontból érthető is, hiszen a saját vállalkozás magában hordozza azt az ellentétet, hogy egyszerre vagy főnök, és dolgozó. Tulajdonképpen a saját szabályaidat kell meghoznod, ami sokak számára nehéz lehet.

A személyi edző vállalkozás, mint minden egyéb egyéni vállalkozás, nyomást gyakorolhat ránk, hogy minél többet dolgozzunk, hiszen csak így juthatunk hozzá a megálmodott bevételhez, azonban a szabályok hiánya könnyen veszélybe sodorhatja vállalkozásunk jövőjét.

Mindenképp fontos meghatároznod előre, hogy mi az, amit hajlandó vagy megtenni személyi edzőként, és mi az, amiből egyáltalán nem tudsz engedni. Ilyen lehet például a hétvégi munkavégzés, vagy a késő órákban érkező telefonhívás, email. Készíts listát azokról a korlátokról, melyeket saját igényeid alapján alakítasz ki, hogy elkerüld az idő előtti kiégést, kimerültséget, és az ezt követő hanyatlást.

Ha elkészült a lista, készíts belőle két csoportot. Az egyik csapat lesz a „jó, ha van”, a másik pedig az, ami egyáltalán nem alkuképes. Ha valamelyik pontnál elbizonytalanodsz, tedd fel magadnak a kérdést, vajon el tudod képzelni, hogy felrúgod az adott szabályt? Ha igen a válasz, mehet a „jó, ha van” listára.

Innentől már csak három teendőd maradt:
1. Írd le. Ezzel segítesz tudatosítani magadban, hogy mihez kell tartanod magad.
2. Időnként nézd át a pontokat. Előfordulhat, hogy az idő múlásával változnak igényeid, vagy már nem tartasz olyan fontosnak valamit, mint azelőtt. Ilyenkor érdemes újragondolnod, hogy milyen szabályok közé szorítod magad a mindennapokban.
3. Add tudtára klienseidnek. A későbbi konfrontáció elkerülése érdekében jó, ha már a közös munka megkezdése előtt tudatod a fejlődni vágyókkal, hogy edzésen kívül mikor, és hogyan érhetnek el, és hogy az edzésekre is milyen szabályok vonatkoznak. (például mennyire megengedett a késés, mennyivel előtte szóljanak, ha még sem megfelelő számukra egy előre leegyeztetett időpont!)

Tovább

Oldalak