5 tipp a nagy visszatéréshez

5 tipp a nagy visszatéréshez

Beküldve: cs, 06/16/2022 - 12:44
Kategória:

Mindenki szakadt már ki a rendszeres edzésből, függetlenül attól, hogy milyen ok bújt meg mögötte. Vannak, akiknek változik az időbeosztása, előtérbe kerül valami más az életében, de megeshet, hogy sportsérülést szenved, vagy egy betegség elnyúlása kényszeríti egy hosszabb vagy rövidebb időszak kihagyására. A kérdés, hogy hogyan tervezzük meg a nagy visszatérést, mit tegyünk, hogy az edzésekkel tarkított hétköznapokhoz a legzökkenőmentesebben szokjunk vissza?

Kezdd lassan
Mint oly sok minden mást is az életben, ezt sem siettethetjük. Hiába edzettük korábban a 7-ből akár 5 napot is, azt a szervezetünk sajnos csak homályos emlékként őrzi már. Bár míg meglehetősen sokat bír szervezetünk, és kicsit meg is kell próbálnunk feszegetni a határokat, addig az első hetet szánjuk inkább arra, hogy szervezetünk újra megszokhassa a mozgást, anélkül, hogy teljesen kimerülne. Nem kell rögtön azokat a súlyokat emelgetnünk, amiket a szünet előtt tettünk le, hiszen ez lehetőséget biztosít arra is, hogy a gyakorlat helyességére figyelni tudjunk.

Szánj időt a pihenésre
Az edzés tulajdonképpen egy stresszfaktor központi idegrendszerünknek, támadásként éli meg, így hagynod kell időt arra, hogy regenerálódjon minden edzés után. Idővel egyre gyorsabban fog majd regenerálódni, de ennél a pontnál sem érdemes elsietned a dolgot.
• Legyen cél a 7-8 óra alvás minden nap
• Figyelj oda, hogy tápanyagokban gazdagon étkezz
• Egy kis Omega-3 gyorsíthat a regenerálódásodon
• Heti 1-3 napot legalább szánj csak a pihenésre

Figyelj a tested sugározta jelekre
Persze nem kell megijedni, ha egy kicsit még izomlázad van, de már általánosságban jól érzed magad, nyugodtan megindulhatsz az edzőterembe, de ha fáradt, kimerült és nyúzott vagy, akkor szánj még legalább egy napot a pihenésre. Nyújthatsz egy picit otthon, vagy megindulhatsz egy sétára, de ha ilyenkor beiktatsz egy intenzív edzést, annak könnyen sérülés lehet a vége.

Legyen valaki, akinek felelsz
Egy igazán jó személyi edzőt nem lehet túlértékelni! Ha van valaki, aki számon kér, ráadásul megmutatja a helyes utat a fejlődéshez, biztat és felhívja a figyelmed az apró sikerekre, sokkal motiváltabban fogod folytatni te is a munkát. Ha pedig tetszene neked ez a szerep, jelentkezz fitness edző tanfolyam vagy személyi edző tanfolyam egyikére nálunk!

Okosan válaszd ki a célokat
Természetesen szükséges, hogy legyen egy hosszútávú célod, de mindenképp bontsd fel kisebb mérföldkövekre, hiszen ezek fognak igazán motiválni, hogy nap mint nap megtedd a szükséges lépéseket.


Megosztom: