Útmutató a zsírégetéshez

Útmutató a zsírégetéshez

Beküldve: h, 05/30/2022 - 13:10
Kategória:

A zsírégető edzések körül számos tévhit kering, így a megfelelő szaktudás híján rengeteg felesleges kört futhat az, aki nagy lelkesedéssel indul meg ezen az úton. Ráadásul a túl lassú fejlődés vagy jojo effekt könnyen megfoszthat mindenkit motivációjától, bármilyen erős is volt az indulás.
Sokan gondolják azt, hogy a zsírégetés legrövidebb módja a kardió, és minél hosszabb az edzés, annál hatékonyabb, ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnének. Vannak ugyanis ennél fontosabb tényezők is, amit mi most összeszedtünk egy listába.

Megfelelő táplálkozás

Nincs az az edzésterv, amivel kompenzálni lehet a helytelen táplálkozást. A zsírégetéshez ugyanis elengedhetetlen a kalóriadeficit, amit ráadásul úgy kell elérnünk, hogy megfelelő mennyiségben tartalmazzon az étrend fehérjét az izmok megőrzése érdekében, valamint esszenciális zsírsavakat. Talán túl egyszerűnek tűnhet a képlet, de a különbség az izomtömeg növelés és zsírégetés között az étrendben keresendő. Tulajdonképpen a zsírégetést elérhetjük pusztán az étrend megváltoztatásával is, edzések nélkül, azonban óvakodjunk attól, hogy hosszú időre radikálisan lecsökkentjük a bevitt kalóriamennyiséget, ugyanis annak egészségügyi következményei is lehetnek. Ha te is szeretnéd megtalálni a tökéletes egyensúlyt, ismerd meg a fitness edző tanfolyam előnyeit.

Izomtömeg növelő gyakorlatok

Az edzések során elégetett kalória csupán töredéke annak, melyet testünk a nyugalmi anyagcsere során éget el. A nyugalmi anyagcserét pedig úgy gyorsíthatjuk fel, ha időt fektetünk az izmok építésére, megőrzésére, ugyanis a nagyobb izomtömeg összefüggésben van a hatékonyabb anyagcserével. Ha te is szeretnél többet megtudni erről, olvasd el a személyi edző tanfolyam részleteit weboldalunkon.

Anyagcsere mozgósítása

A következő lépés a kalóriaégető gyakorlatok bevezetése az edzéstervbe. Itt nem csak olyan gyakorlatokra kell gondolni, ami az edzés során égeti a kalóriákat, hanem azt is figyelembe kell venni, hogy az edzést követő regenerációba mekkora energiát kell fektetnie szervezetünknek. Egy magas intenzitású – HIIT – edzés után ugyanis szervezetünknek keményen meg kell dolgoznia azért, hogy az izomszövetek regenerálódjanak, mely újabb 250-300 elégetett kalóriát jelenthet.

Kalóriák égetése

Ezt követik fontossági sorrendben az oka a gyakorlatok, melyek az edzés során – és csak akkor – segítenek elégetni kalóriákat. Természetesen ez is hozzájárul a zsírégetéshez, de sem az anyagcserét nem gyorsítja fel, sem a szervezetet nem készteti arra, hogy még több kalóriát égessen el, hogy legyen energiája regenerálódni. Ide tartoznak azok a tevékenységek, amik több mozgással járnak, például ha korábban kelünk fel, többet sétálunk, vagy gyorsabban tesszük azt.

további linkek


Megosztom: