Haris Éva

Haris Éva

- Sportegészségügy - Élettan- és anatómia oktató - Életmód- és Táplálkozási tanácsadás

Haris Éva vagyok végzettségemet tekintve Egészségügyi Szaktanár. Főállásom egy budapesti szakképző iskolában van, ahol egészségügyi szaktárgyakat tanítok.
Azon szerencsés emberek közé tartozom, akik vidáman mennek nap, mint nap munkába, mert szeretek tanítani.

Az iskola legfontosabb feladatát Szentgyörgyi Albert fogalmazta meg a legtökéletesebben:
„Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni amit, csinálunk és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni."
Általános Iskola óta kisebb-nagyobb megszakításokkal, de folyamatosan életem része a sport. Asztalitenisszel kezdtem, aztán kosárlabdáztam pár évet, majd 20 éves koromtól a súlyzók bűvöletében élek. Évtizedek óta figyelem a testem minden rezdülését, és próbálgatom határaimat..
2012 nyarán, megjártam a El Camino Primitivo zarándokutat, mely a test és a lélek próbája. Fantasztikus élmény volt. Rá kellett ébredjek, hogy nem csak a testünk, nem csak a hormonjaink, és nem is az akaratunk, hanem egyszerűen a lelkünk is gátja lehet változtatásoknak. Így 2013-ban beiratkoztam a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Szakára és 2016-ban Mentálhigiénés segítőként végeztem, hogy az alakformálás mellett a lélekművelést is mesterfokon űzhessem.
4 évig szerkesztettem a fitt.info magazin fitnesz rovatát, ahol megismerhettem a hazai sportélet kiemelkedő képviselőit, betekintést nyerhettem több sportág versenyzőinek felkészülésébe, és első kézből értesültem a legújabb fitnesz trendekről, divat fogyókúrákról. Jelenleg is több havi lapban, szakmai kiadványban publikálok.
Közel 5 évig vezettem egy kistérségi rádióműsort, Vitamin címmel, itt ismert magyar orvosokkal, kutatókkal beszélgettem, érintve az orvostudomány szinte minden területét. A rádió támogatásával, a Ráckeve-kistérségben szerveztem 2 életmódváltó programot. A program keretében több hónapon keresztül, figyeltük, támogattuk a résztvevők életmódváltását. Rettentő jó érzés volt, hogy közel 50 ember életében kézzel fogható, kardinális életmódbéli változásokat segítettem elő. Legfontosabb feladatomnak tartom, hogy az életem során minél több ember tudásvágyát felkeltsem a saját teste iránt. Amíg nem vagyunk tisztában azzal melyik szervünk, miért és hogyan működik, addig nem tudjuk betegségeinket megelőzni, testünket egészségesen formálni.
A főállásom mellett jelenleg a DiétaProfi csapatát vezetem, ahol egyénileg és csoportosan is segítjük egy egészségtudatosabb táplálkozás kialakítását.
Pár éve a táplálkozás és a hormonok hatása került az érdeklődésem központjában, és jelenleg ebbe a témában képzem magam.
A saját életutam mellett szeretném, ha minél több jól képzett, hagyományos értékeket követő, kedves, megértő, és önmagára is igényes sportszakember képződne Magyarországon.